Veilig werken

Heb je werknemers die moeite hebben om het VCA-diploma te halen? Of begrijpen ze de veiligheidsinstructies niet goed? Dan biedt het SWB-programma in makkelijke taal van Fiolet uitkomst. Zodat iedereen veilig kan werken en jij als werkgever voldoet aan de Arbowet.

Wat is SWB?

SWB staat voor Start Werk Blijf Veilig. Het uitgangspunt van SWB is dat ook laagopgeleide, laaggeletterde of anderstalige werknemers veilig moeten kunnen werken. Het gangbare VCA-diploma is voor hen vaak niet haalbaar, of soms niet nodig. Daarom hebben we het SWB-programma ontwikkeld. Dit programma heeft veiligheidstrainingen op drie niveaus. Je werknemer sluit de training af met een assessment of een examen en ontvangt een landelijk erkend SWB-certificaat of -pasje. Beide zijn vijf jaar geldig.

Alternatief voor VCA

De Arbowet verplicht jou als werkgever om de risico's en veiligheidsmaatregelen begrijpelijk uit te leggen aan je werknemers. Dit is precies waar ons SWB-programma bij helpt. Een SWB-certificaat of SWB-pasje is daarmee voor de wet gelijkwaardig aan een Basis VCA-certificaat. 

Veilig werken taaltraining

Voor wie?

SWB-programma

Het SWB-programma heeft drie veiligheidstrainingen:

SWB basis

Voor anderstalige werknemers die niet of nauwelijks kunnen lezen of niet gealfabetiseerd zijn (Alfa – A1).

Veilig werken in makkelijke taal

Voor Nederlandstalige en anderstalige werknemers met een beperkte woordenschat die veel moeite hebben met lezen (vanaf 1F – A2-).

Start veilig

Voor Nederlandstalige en anderstalige werknemers met een gemiddeld taalniveau voor wie Basis VCA nog niet haalbaar is (vanaf 2F – B1).

Elke training bestaat uit een e-learningpakket en fysieke lessen, desgewenst op maat. De lessen worden verzorgd door onze gecertificeerde SWB-docenten. 

Veelgestelde vragen

Iedereen kan met SWB veilig leren werken op basis van de Arbowet. Ook als je de taal om wat voor reden dan ook niet of nauwelijks machtig bent. Dat is waar het om draait bij SWB. 

Er is één beperking. Staat VCA als eis in een bestek of RI&E? Dan gaan we graag met je in gesprek over een eventuele toegestane uitzondering.

Onze SWB-specialist gaat eerst graag met je in gesprek over de deelnemers. We inventariseren ieders achtergrond, taalniveau, leercapaciteit en werkzaamheden. Daarna bepalen we welke SWB-training het beste past. 

In de stoffeerders-, hoveniers- en schildersbranche wordt al gewerkt met SWB.

Solliciteren bij Fiolet

Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.

Vraag vrijblijvend een offerte aan